Missie en visie

Missie

In Nederland, om te beginnen in Diemen, multidimensionale geestelijke verzorging en ervaringsdeskundigheid mogelijk maken t.b.v. vluchtelingen, anderen in het sociale domein en in de omringende leefwereld. Multidimensionaal verwijst naar het brede aanbod van begeleiding en programma´s/modules die zullen worden ingezet. De Stichting zet zich in voor mensen ongeacht hun geloofs- of levensovertuiging, land van herkomst, geslacht, geaardheid e.d.



Visie en doelgroepen

De missie nader uitgewerkt, eerstelijns en tweedelijns:

  1. Werken aan een sfeer van veiligheid en geborgenheid voor vluchtelingen, anderen in het sociale domein en hun leefomgeving. Hen wordt herstelondersteunende zorg (HOZ), steun en begeleiding aangeboden via multidimensionale geestelijke verzorging en ervaringsdeskundigheid. Het ontdekken of hervinden van de eigen innerlijke krachtbronnen bevordert het geestelijke en lichamelijke welzijn. Deelnemers nemen de regie over hun eigen leven.
    Juist de contacten tussen de deelnemers uit de verschillende groepen zijn cruciaal en maken integraal deel uit van deze herstelondersteunende zorg. Het gaat om de inzet van ´omgevingskracht´ en van betekenis worden voor elkaar. Integratie van twee kanten en samen een bijdrage leveren aan een samenleving, waarin diversiteit en inclusie ruimte krijgen.
  2. Het belang en het werk van de Stichting in Nederland ´op de kaart´ zetten door het belang daarvan onder de aandacht te brengen bij het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers), bij AZC´s en andere opvanglocaties, maar ook bij VluchtelingenWerk Nederland en en bij andere sociale en maatschappelijke organisaties.
    Daarbinnen past het geven van lezingen, workshops en trainingen, en het meewerken aan radio- en tv-programma´s en de inzet van andere (sociale) media. Bijzondere nadruk zal gelegd worden op het opleiden van collega-geestelijk verzorgers en ervaringsdeskundigen, opdat het werk van de Stichting breder gedragen zal kunnen worden.

Multidimensionale geestelijke verzorging en ervaringsdeskundigheid

Door 24/7 te midden van vluchtelingen te verkeren, heeft Vahe Baghdasaryan hun noden, vragen en verlangens goed kunnen beluisteren en in kaart weten te brengen. Dit alles heeft hij verbonden met zijn universitaire opleidingen, opleiding ervaringsdeskundigheid en werkervaringen én met zijn eigen doorstane martelingen, vluchtervaringen en herstel.
Op basis hiervan heeft hij een zogenaamde 12-stappenmodule ontwikkeld. Hij interviewt de deelnemers aan deze module vooraf individueel, brengt hun persoon, vragen, noden en verlangens in kaart en biedt hen vervolgens een 12-stappenmodule aan. Zes bijeenkomsten centreren rond het lichamelijke welzijn en zes andere rond het geestelijke welzijn. De focus ligt daarbij op het hervinden van het contact met de eigen innerlijke krachtbronnen, door de deelnemers via tal van oefeningen, meditaties, bodyscan, zelf massage, visualisaties en huiswerkoefeningen in het hier en nu te brengen. Dat laatste verloopt via zowel de lichamelijke als geestelijke zintuigen die ieder mens heeft (bijv. zien wordt inzien, horen wordt luisteren, voelen wordt aanvoelen.). Daarbij volgen de deelnemers een stappenplan van denken, voelen en doen gericht op betekenis geven. De deelnemers gaan gedurende de module steeds meer zelf zin zoeken, zin vinden, zin maken, zin geven en zin krijgen.

Impact en maatschappelijke relevantie

Uitleg bij het logo: Vrede aan dit Huis!