In Nederland, om te beginnen in Diemen, multidimensionale geestelijke verzorging en ervaringsdeskundigheid mogelijk maken t.b.v. vluchtelingen, anderen in het sociale domein en in de omringende leefwereld. Multidimensionaal verwijst naar het brede aanbod van begeleiding en programma´s/modules die zullen worden ingezet. De Stichting zet zich in voor mensen ongeacht hun geloofs- of levensovertuiging, land van herkomst, geslacht, geaardheid e.d.
Visie en doelgroepen
De missie nader uitgewerkt, eerstelijns en tweedelijns:
Werken aan een sfeer van veiligheid en geborgenheid voor vluchtelingen, anderen in het sociale domein en hun leefomgeving. Hen wordt herstelondersteunende zorg (HOZ), steun en begeleiding aangeboden via multidimensionale geestelijke verzorging en ervaringsdeskundigheid. Het ontdekken of hervinden van de eigen innerlijke krachtbronnen bevordert het geestelijke en lichamelijke welzijn. Deelnemers nemen de regie over hun eigen leven. Juist de contacten tussen de deelnemers uit de verschillende groepen zijn cruciaal en maken integraal deel uit van deze herstelondersteunende zorg. Het gaat om de inzet van ´omgevingskracht´ en van betekenis worden voor elkaar. Integratie van twee kanten en samen een bijdrage leveren aan een samenleving, waarin diversiteit en inclusie ruimte krijgen.
Het belang en het werk van de Stichting in Nederland ´op de kaart´ zetten door het belang daarvan onder de aandacht te brengen bij het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers), bij AZC´s en andere opvanglocaties, maar ook bij VluchtelingenWerk Nederland en en bij andere sociale en maatschappelijke organisaties. Daarbinnen past het geven van lezingen, workshops en trainingen, en het meewerken aan radio- en tv-programma´s en de inzet van andere (sociale) media. Bijzondere nadruk zal gelegd worden op het opleiden van collega-geestelijk verzorgers en ervaringsdeskundigen, opdat het werk van de Stichting breder gedragen zal kunnen worden.
Multidimensionale geestelijke verzorging en ervaringsdeskundigheid
Door 24/7 te midden van vluchtelingen te verkeren, heeft Vahe Baghdasaryan hun noden, vragen en verlangens goed kunnen beluisteren en in kaart weten te brengen. Dit alles heeft hij verbonden met zijn universitaire opleidingen, opleiding ervaringsdeskundigheid en werkervaringen én met zijn eigen doorstane martelingen, vluchtervaringen en herstel. Op basis hiervan heeft hij een zogenaamde 12-stappenmodule ontwikkeld. Hij interviewt de deelnemers aan deze module vooraf individueel, brengt hun persoon, vragen, noden en verlangens in kaart en biedt hen vervolgens een 12-stappenmodule aan. Zes bijeenkomsten centreren rond het lichamelijke welzijn en zes andere rond het geestelijke welzijn. De focus ligt daarbij op het hervinden van het contact met de eigen innerlijke krachtbronnen, door de deelnemers via tal van oefeningen, meditaties, bodyscan, zelf massage, visualisaties en huiswerkoefeningen in het hier en nu te brengen. Dat laatste verloopt via zowel de lichamelijke als geestelijke zintuigen die ieder mens heeft (bijv. zien wordt inzien, horen wordt luisteren, voelen wordt aanvoelen.). Daarbij volgen de deelnemers een stappenplan van denken, voelen en doen gericht op betekenis geven. De deelnemers gaan gedurende de module steeds meer zelf zin zoeken, zin vinden, zin maken, zin geven en zin krijgen.
Impact en maatschappelijke relevantie
Inmiddels hebben vijf groepen deelnemers (70 mensen) aan de 12-stappenmodule meegedaan (drie groepen in 2022 en twee groepen in 2023). De bevindingen zijn zeer positief. De deelnemers voelden zich aanvankelijk gespannen, onzeker en onveilig. Dit veranderde geleidelijk in ontspanning, gevoelens van veiligheid, humor en een groot vertrouwen in de andere groepsleden. De deelnemers slapen beter, ervaren meer geluksmomenten in het hier en nu, piekeren minder, scrollen minder op hun telefoon, gaan taallessen volgen en durven te solliciteren. Het merendeel van de deelnemers vond een baan. Na afloop vindt er met elke deelnemer individueel nog een nagesprek plaats. De deelnemers zijn Vahe Baghdasaryan zeer dankbaar voor alles wat hij hen en zij elkaar hebben aangereikt.
Een deelneemster, mw. M. schreef de volgende evaluatie:
“De 12-stappenmodule is een korte reis van een mensenleven. Vóór de 12 stappen kan ik zeggen dat ik me geen mens voelde: ik kon niet gelukkig zijn, had een constante depressie, geen concentratie, ik vond het moeilijk om te onthouden, constante toestand dat morgen beter zal zijn, maar het werd niet beter. Als een persoon geen van de bovenstaande dingen heeft, dan is het leven volledig afwezig, wat betekent dat je met deze zware bagage zit die je verhindert om te leven, op zoek te gaan naar kleine vreugden, volledig te ademen en je eindelijk vol te voelen.
Tijdens de 12 stappen waren er veel schijnbaar eenvoudige opdrachten, maar op het eerste gezicht: het is heel moeilijk om op te merken, eerst naar jezelf te luisteren. Wat later bleek: het is nodig om het systematisch te doen, om er een gewoonte van te maken.
Belangrijk om hierbij nog op te merken is dat Vahe Baghdasaryan de deelnemers handvatten geeft waardoor ze zelf zin en betekenis kunnen blijven geven aan hun leven. Zij raken niet van hem afhankelijk. Het trauma van de vlucht wordt niet behandeld of verwerkt, maar de zin- en betekenisgeving maakt dat zij het een plaats kunnen geven in hun leven en staande blijven, met een nieuwe kwaliteit van leven in een nieuwe situatie. De deelnemers groeien in zelfvertrouwen, in hun mentale, geestelijke en sociale zelfredzaamheid en worden niet als hulpeloos bestempeld. Deze zin in zelfredzaamheid is de meerwaarde van geestelijke verzorging en ervaringsdeskundigheid naast ander zorgaanbod. Deze herstelondersteunende zorg levert ook maatschappelijk relevante voordelen op, denk aan minder medicijnbehoefte en doktersbezoek etc., makkelijker en beter solliciteren en een bijdrage leveren aan de arbeidsmarkt.
Het huis staat stevig op de fundering en staat binnen onze Stichting symbool voor de persoonlijkheid. Het huis is tevens symbool van vrede, verzoening en veiligheid. Er zijn veel ramen waardoor zonlicht, lucht en zuurstof naar binnen kunnen komen en mensen zich positief kunnen opladen. De deur staat open. De aanwezigheid van een schoorsteen betekent dat het huis warm is, leeft en ademt, en dat de Stichting een plek is voor ontlading van alles wat mensen belast. Het huis ademt vrijheid en je bent er van harte welkom.
De duif heeft een spirituele betekenis voor alle volkeren in de wereld. Van vrede, harmonie en verbondenheid. De duif is ook een symbool van innerlijke vrede en van een overgang naar een nieuwe en positieve fase in je leven. Duiven hebben een groot navigatievermogen en weten de weg om naar huis terug te keren, zelfs over grote afstanden. Daarmee zijn ze ook een symbool van innerlijke leiding en het vinden van je eigen weg in het leven.
Opvallend is ook de brug. Bruggen Bouwen behoort tot de kerntaken van geestelijk verzorgers en ervaringsdeskundigen en staat centraal in de doelstelling van de Stichting. Het gaat om bruggen tussen vluchtelingen, andere groepen in het sociaal domein en de leefomgeving. Maar ook om bruggen tussen de Stichting en velerlei andere organisaties. Daarom is de brug stevig verbonden met het huis. Het water is bron van leven en stroomt dynamisch door het logo. Het gaat om de stroom van verlangens, emoties, gevoelens, denkbeelden bij allen die verbonden zijn met het huis van vrede. Het huis en de brug geven stevigheid aan alle stromingen. Links naast het huis groeit een boom, teken van groei, ontwikkeling, zelfvertrouwen, kracht en vruchtbaarheid. Ook kan er een palmtakje in gezien worden, symbool van vrede. De vele bladeren duiden op een groot sociaal netwerk en buigen over het huis als teken van bescherming. Tenslotte staat er achter het huis een grote hijskraan, samenwerkend met de brug. De bruggen moeten worden gebouwd, verwijzend naar een actieve, daadkrachtige, liefdevolle inzet. Een hijskraan tilt zware lasten op. Er is steun naar je onderweg voor de dingen die je moet doen of voor de lasten die je draagt.