Oecumenisch paasfeest 11 mei 2024

Oecumenisch Paasfeest met herdenking op 11 mei in Diemen Vahe Baghdasaryan, grondlegger van de stichting Vrede aan dit Huis!, organiseerde samen met Riekje van Osnabrugge, geestelijk verzorger, samen met het organisatieteam van bewoners, onze vrijwilligers op zaterdag 11 mei een Oecumenisch paasfeest met herdenking van overledenen in de Sint Petrus’ Bandenkerk. Ze werden hierin van harte bijgestaan door Joost van Westing met het zangkoor van de kerk (samengesteld uit meerdere koren) en Ties Moonen (koster) van de Diakoniegroep van de St. Petrus’ Banden kerk in Diemen en de vrijwilligers van de koffiegroep.

Er waren veel aanwezigen: vluchtelingen uit Oekraïne en uit Syrië, Libanon, Egypte, Irak, Armenië, Yemen, gasten uit Duitsland uit Diemen en omgeving, koorleden en parochianen, vrienden en bekenden. De viering begon buiten bij de gesloten deuren van de kerk. We waren vereerd met de aanwezigheid van burgemeester Erik boog en zijn echtgenote Wahida Amier- Boog.

Volgens de traditie werd er door hen eerst drie keer op de deur geklopt, waarna ze open gedaan werden. Om 19.00 uur begon een lichtritus rond de verrezen Heer in verschillende talen. Er werd in maar liefst vijf talen gebeden en gezongen (Grieks, Kerkslavisch, Oekraïens, Russisch, Arabisch, Aramees, Armeens en Nederlands). We ontstaken het paasvuur en dat licht verspreidde zich via de kaarsjes voor alle aanwezigen door heel de kerk.

Het tweede gedeelte was gericht op de herdenking van de overledenen, oorlogsslachtoffers en anderen, waarbij vele namen werden genoemd, die mensen tevoren hadden kunnen indienen. Het laatste gedeelte concentreerde zich op vrede, in een ceremonie die alle aanwezigen met elkaar verbond. Tijdens de dienst werden er rozenkransen, polsbandjes met ‘vrede en alle goeds’, paaseieren, water, zout en paasmandjes met voedsel gezegend en uitgedeeld aan de aanwezigen.

Na de afsluitende vredeswens was er gelegenheid om een persoonlijke zegening te ontvangen van Vahe Baghdasaryan en Riekje van Osnabrugge. En om elkaar te ontmoeten met koffie, thee, zoete hapjes e.d. die klaar stonden achter in de kerk. De hele dienst maakte op vele aanwezigen veel indruk. Vooral mensen die niet vertrouwd zijn met deze vorm van liturgie waren ontroerd. Zo liet Saer uit Syrië, die bij de intocht het met bloemen versierde kruis had gedragen en in het Arabisch het Onze Vader had gebeden na afloop weten: “Het was een speciale dag voor mij. Dit is een ervaring zoals ik nog nooit in Syrië of Nederland heb meegemaakt. Ik kan zeggen dat mijn zelfvertrouwen enorm is toegenomen. Ik zal deze ervaring nooit vergeten.”  

Deze viering was een feest van verbinding tussen mensen uit allerlei landen en culturen afkomstig. En de hemel kuste de aarde.