Breed stedelijk overleg: Omdat het om mensen gaat…

Zo’n vier keer per jaar komt het Breed Stedelijk Overleg Ongedocumenteerde Migranten Almere bij elkaar. Vertegenwoordigers van Vluchtelingenwerk, Gemeente Almere, Rode Kruis, Zorggroep, IOM, Leger des Heils, de Schoor en de Protestantse Kerk zoeken met elkaar naar goede wegen om ongedocumenteerde migranten te helpen. Bij de bijeenkomst van 27 februari waren drie gasten uit het Flevoziekenhuis aangeschoven: Vahe Baghdasaryan (geestelijk verzorger en algemeen directeur van de Stichting ‘Vrede aan dit Huis!’ Zie: vredeaandithuis.nl ), Ilona van der Heide (palliatief team) en Sita Moradi (verpleegkundige). Zij vroegen de aanwezigen mee te denken over de vaak ingewikkelde problematiek die zij aantreffen bij zieke (en soms stervende) mensen, die buiten de reguliere zorg vallen omdat ze geen BSN-nummer hebben. Om een voorbeeld te noemen: in het ziekenhuis wordt deze mensen goede zorg geboden, maar wat gebeurt er bij ontslag? Is er gelegenheid om medicatie te blijven krijgen of toedienen, is er gelegenheid om in een goede omgeving te revalideren of te sterven?

Vahe Baghdasaryan (hij is in Nederland gekomen als vluchteling en was drie jaar lang ongedocumenteerd) voegde er uit eigen ervaring aan toe hoe dit nog maar één kant van het verhaal is. Hij wees de aanwezigen er op hoe naast de lichamelijke zorg voor deze groep ook de geestelijke zorg van belang is. Voor mensen in Nederland lijkt religie vaak iets dat afgedaan heeft, voor mensen uit een andere cultuur is dat vaak heel anders. Ook wordt in het medische verhaal vaak voorbijgegaan aan de enorme stress die bestaat in het leven van iemand die ongedocumenteerd is. Soms gaat het om traumatische ervaringen uit het verleden, soms om onzekerheid over een verblijfplaats, soms om angst om opgepakt en teruggestuurd te worden. De geestelijk verzorger kan hierin een rol spelen als een mens die de tijd heeft om te luisteren en mee op te trekken tijdens de ziekteperiode, maar die ook verheldering over de situatie van de patiënt kan bieden aan andere zorgverleners.

Vahe, Ilona en Sita deden een oproep om een soort crisisteam in het leven te roepen waarop bij moeilijke casuïstiek een beroep kan worden gedaan. Veel aanwezigen van het overleg stemden toe hieraan te willen meewerken. De boodschap was duidelijk: het gaat hier om uiterst kwetsbare mensen die geholpen moeten worden.

Rianne Veenstra, predikant van de PKN Almere Buiten en Luthers Flevoland.

(Niet alle aanwezigen staan op de bovenstaande foto)