12-stappenmodule
Wat is de 12stappenmodule?
Anders dan bij psychotherapie, waar de focus ligt op het behandelen van de cliënt met zijn of haar probleem, richt de geestelijke verzorging zich op het omgaan met de behoeften aan zin en betekenis. Een probleem, levensvraag of (moreel) trauma wordt niet behandeld maar vanuit het herstelde contact met de innerlijke krachtbronnen, die iedere mens heeft, kan de cliënt ermee leren omgaan en het in een bredere context plaatsen van zin- en betekenisgeving.
De basis van de 12stappenmodule ligt in het voorwerk dat ik heb gedaan. Ik ben niet gekomen met een aanbod aan vluchtelingen, maar ik ben vraaggericht aan het werk gegaan. Oftewel, ik heb te midden van de vluchtelingen verkeerd, hun bestaansbehoeften en levensvragen, vragen naar zin en betekenis beluisterd, met hen meegegeten en gefeest, en hun rituelen meegemaakt. Daardoor kon ik hun diepste behoeften, zowel lichamelijk als geestelijk, coderen en in kaart brengen. Naast deze collectieve praktijkkennis heb ik mijn eigen studie-, werk- en ervaringsachtergronden gebruikt en daarnaast 50 theoretische bronnen verzameld. Op basis van dit alles heb ik de 12stappenmodule ontwikkeld. Ik begeleid de deelnemers individueel of in een groep gedurende 12 weken.
Enkele krachtlijnen van de 12stappenmodule:
- Voorafgaande aan deelname heb ik één of twee individuele gesprekken met de mogelijke deelnemers. Daarbij breng ik hun behoeften, verlangens, levens- en zinvragen in kaart
- Ik besteed veel aandacht aan afspraken over privacy en vertrouwelijkheid. Dat helpt de deelnemers om zich (naar elkaar en naar mij toe) te openen.
- Elke sessie begint met een check in en eindigt met een check out (Hoe zit je erbij? En wat neem je mee?).
- Elke sessie bevat een combinatie van zingevingsgesprek, huiswerk, meditatie (mindfulness, ontspanningsoefeningen, creatieve therapie etc.) en reflectie.
- Tussen de sessies in maken de deelnemers huiswerk.
- De eerste zes sessies zijn gericht op de persoon en hun achtergrond (van binnen en van buiten).
Halverwege de module vinden er individuele tussentijdse interviews plaats. - De tweede zes sessies zijn gericht op betekenisgeving in het hier en nu, en naar de toekomst, in een combinatie van lichamelijke en geestelijke verzorging.
- Alle sessies hebben de focus op de beleving in het hier en nu, het werken met de vijf zintuigen (lichamelijk én geestelijk) en voltrekken zich in een combinatie van denken, voelen en doen, gericht op betekenisgeving.
- Uiteindelijk gaat het erom dat de deelnemers gedurende de module steeds meer zelf zin zoeken, zin vinden, zin maken, zin geven en zin krijgen.
Feedback van deelneemster A.
Ik wil mijn ervaring met je delen over het volgen van je eigen cursus “de 12-stappenmodule”. Dankzij je spirituele steun, professionaliteit, je vermogen om mensen aan te voelen ben ik een betere versie van mezelf geworden. Dat was mijn ervaring een paar maanden nadat ik de 12 stappen had voltooid. Ik begon mezelf beter te begrijpen, mijn innerlijke stem te voelen en te horen, te luisteren naar mijn intuïtie, die mij nooit in de steek laat, mijn grenzen te verdedigen, nee te zeggen tegen wat ik niet leuk vind, ja te zeggen tegen nieuwe groei, kansen, mezelf te ontwikkelen in de activiteitengebieden die ik leuk vind. Zelfs zonder de taal te kennen, laat ik nu door mijn gedrag zien dat iemand mij iets niet kan aandoen, als er zich een situatie voordoet die ik niet leuk vind. Je hebt ons veel nuttige tips geleerd, goede handvatten gegeven, die je altijd nodig hebt om mens te blijven 🤗🙏!. Ik wil je mijn diepe dankbaarheid uiten voor je onbaatzuchtige werk, professionaliteit, menselijkheid, voor je vriendelijke hart, voor je vriendschap 🙏🙏🙏🤗😊!
Feedback van deelneemster M.
De 12-stappenmodule is een korte reis van een mensenleven. Vóór de 12 stappen kan ik zeggen dat ik me geen mens voelde: ik kon niet gelukkig zijn, had een constante depressie, geen concentratie, ik vond het moeilijk om te onthouden, constante toestand dat morgen beter zal zijn, maar het werd niet beter. Als een persoon geen van de bovenstaande dingen heeft, dan is het leven volledig afwezig, wat betekent dat je met deze zware bagage zit die je verhindert om te leven, op zoek te gaan naar kleine vreugden, volledig te ademen en je eindelijk vol te voelen. Tijdens de 12 stappen waren er veel schijnbaar eenvoudige opdrachten, maar op het eerste gezicht: het is heel moeilijk om op te merken, eerst naar jezelf te luisteren. Wat later bleek: het is nodig om het systematisch te doen, om er een gewoonte van te maken. Na de 12 stappen : Het werd gemakkelijker om te leven: ik gooide gewoon alle stenen uit mijn rugzak, die me verhinderden om me licht te voelen, rechtte mijn houding, alle gedachten werden als boeken op hun plank, er kwam duidelijkheid in het leven. Ik was in staat om de juiste prioriteiten te stellen en nu leef ik in harmonie met mezelf. Het belangrijkste dat ik me realiseerde is dat ik niet hoef te wachten op een speciale dag om me gelukkig te voelen en niemand kan dat voor je doen, alleen jij, want de speciale dag is nu! Je leven ligt in jouw handen!
Yucelmethode
Binnenkort meer
Werken met de Yucelmethode
Het werken met de Yucelmethode is één van de programma´s die Vahe Baghdasaryan individueel of systeemgericht aanbiedt. In maart en april 2023 volgde hij daartoe de basistraining en daarmee is hij gecertificeerd Yucel-begeleider.
In de praktijk combineert Vahe de Yucelmethode met andere methodes zoals positieve mindset, narratieve coaching en opstellingen.
Waar gaat het om bij de Yucelmethode?
Op de website https://www.yucelmethode.nl/ wordt dat heel duidelijk verwoord:
“In het werken met de Yucelmethode ligt de focus op de eigen kracht van de mens als geheel, in zijn persoonlijke context. De hulpvrager zelf is eigenaar van zijn problemen én van het proces waarin hij of zij met steun van de tijdelijke ondersteuner, zijn leven positief beïnvloedt op weg naar herstel. Herstelkracht wordt gevoed door het inzicht méér te zijn dan je ziekte of problemen.
Tijdens de Yucel Intake staat het unieke verhaal van een hulpvrager centraal. Iemand vertelt wat hem overkomen is of wat er aan de hand is, door verschillende kleurige blokken (steunende T-blokken en rechthoekige lastblokken) in een bepaalde opstelling samen met een lange balk (vlak, met butsen, bijna gebroken en een balk in stukken) neer te zetten. Die balk kan de persoon representeren, of een voor hem belangrijk thema, of…. Deze visuele, beeldende en tactiele hulpmiddelen helpen hulpvragers om hun verhaal heel concreet te maken. Voor henzelf én voor de ondersteuner. Ondersteuners kunnen op basis van wat een hulpvrager bouwt, doorvragen naar wat helpt, en wat belast, en hoe dat eruit ziet. Zo krijgen beide partijen meer inzicht, overzicht en gevoel voor samenhang. Voor de bouwer leidt dit tot meer grip op het eigen herstel en op wat hij met zijn hulpbronnen zelf kan doen.
Uitwerking
In de intake kan aandacht worden besteed aan waar de lastblokken voor de hulpvrager voor staan. Bijvoorbeeld voor ontregeling, of een depressieve stemming. Ook bij een themagerichte opstelling kunnen de blokken worden voorzien van etiketten, waarbij het altijd de hulpvrager is die de betekenis geeft. Dit hele proces doet de bouwer zelf. 100% eigen regie, want de ondersteuner werkt vanuit een visie op een bescheiden rol voor expertise. Hij of zij faciliteert, vraagt om verheldering, maar zit verder op zijn of haar handen.
Belangrijker nog is om samen stil te staan bij de T-blokken, die de bronnen van kracht, energie, groei gevende persoonlijke eigenschappen, vaardigheden of talenten vertegenwoordigen. Letterlijk stilstaan, vertragend voorzien van betekenisvolle etiketten die de bouwer zelf aandraagt. Belangrijke mensen die bronnen van kracht voor iemand zijn, worden op dezelfde manier als de andere krachtbronnen die de bouwer benoemt. Erbij stilstaan, zodat een persoon de kracht en de steun voelt van de bijvoorbeeld de natuur, iets te doen hebben, hobby’s, een huisdier, behandeling of medicatie. Dit proces levert een bouwwerk op, dat ‘klopt’ voor de persoon die de opstelling heeft gemaakt.
Resultaat: een foto of video
Heel bijzonder aan de Yucel Intake is dat de intake niet tekstueel in een verslag wordt uitgewerkt. Er wordt een foto of ook een video van de opstelling gemaakt, die de bouwer meeneemt naar huis. Zo kan hij zijn opstelling nog eens bekijken, delen met een naaste, bedenken wat hij aansluitend wil doen. Vraagt de situatie dat hij verder bouwt? Opnieuw gaat bouwen? Andere bronnen zoekt? Ziet hij manieren om lasten te verminderen door bepaalde krachten uit te bouwen? In een vervolgtraject kunnen deze vragen worden meegenomen en vertaald naar een behandel- of begeleidingsplan.
Ondersteuners en hulpvragers leren om het geheel te gaan zien en oog te krijgen voor iemands kracht, en niet alleen voor kwetsbaarheid of problemen. Allebei waarderen ze belangrijke elementen in de methode zoals de gelijkwaardigheid, de nadruk op steunende factoren, eigenaarschap, eigen regie en het uitgaan van de mens als geheel, in zijn context. Toepassen van de Yucelmethode vraagt van de ondersteuner wel een andere houding om eerst te kijken wat de hulpvrager zélf of met steun van naasten kan.”
Mehmet Yucel (Turkije 1961) emigreerde in 1986 naar Nederland. Hij werd systeemtherapeut en ontwikkelde de Yucelmethode. De oorsprong van deze methode ligt bij zijn Turkse moeder, die met hem als kleine jongen zijn problemen visueel aanschouwelijk maakte door het leggen van opstellingen met bonen.
Herstelondersteunende zorg initiatieven
Binnenkort volgt meer informatie over alle onderstaande initiatieven.
Rouwbegeleiding: rituele begeleiding, terminale, palliatieve begeleiding tot en met de uitvaart, omgaan met verlies en rouw, individuele gesprekken, groepsbijeenkomsten met nabestaanden in de tijd erna.
Positieve mindset: Leer je geest en lichaam kennen. Over de invloed van jouw gedachten op je gedrag.
De betekenis van verhalen als: sprookjes, sagen, legendes. Groepsbijeenkomst. We lezen samen een verhaal en wisselen uit over de betekenis ervan.
Omgaan met morele trauma’s: hoe zien ze eruit, waar zijn ze ontstaan, hoe kun je veerkracht ontwikkelen, groeien in eigen innerlijke kracht, positieve, emotionele veranderingen aanbrengen, betekenis eraan geven, een andere kijk erop ontwikkelen waardoor je eraan kunt groeien? Wat betekent jouw (sociale) omgeving in dit proces? Individuele begeleiding en begeleiding van naasten.
Multiculturele kookgroep, waarbij we samen koken en samen eten. Emoties kunnen een heel positieve en negatieve invloed hebben op je eetgedrag. “Eet niet je emoties weg, maar eet samen en gezond.” Je kunt er op verschillende manieren mee omgaan, maar in onze stichting kiezen we voor met aandacht en met onze zintuigen maaltijden klaarmaken, uit allerlei culturen, en het samen eten ervan.
Samen tegen eenzaamheid – een zingevingsaanbod voor senioren tegen eenzaamheid. Bij elkaar komen is heel belangrijk, jouw ervaringen en mening doen ertoe. Levensverhalen, ethische en maatschappelijke onderwerpen, zingeving komen ter sprake, zoals ook eigen regie. Door met elkaar te delen zijn we er voor elkaar. Spelelementen spelen hierbij ook een rol. Niet alleen grijzer maar samen ook wijzer. Alle senioren zijn welkom, wie je ook bent.
Lotgenotengroep van mensen die in armoede leven, gericht op zelfredzaamheid en zelfhulp. We beluisteren elkaar, we delen onze ervaringen, ook over wat je tot nu toe gedaan hebt, geven elkaar tips om veerkracht te ontwikkelen, om je waardigheid te behouden, de regie in je leven te houden en de weg te vinden naar ondersteunende anderen en organisaties. Je ziet kansen om verder te gaan.
Oordeelloos luisteren – een luisterend oor. Je kunt je verhaal kwijt bij iemand die oordeelloos luistert en er echt voor je is en dat in een vertrouwde situatie. Je krijgt geen labels, geen goedkope adviezen, maar een vrije ruimte die lucht en ontspanning geeft en helend werkt.
Ondersteuning bij sociaal wegwijzer worden en netwerken opbouwen. Dit is een module m.b.v. een mindmap om een sociaal systeem op te bouwen door bruggen te slaan. Dit biedt emotionele ondersteuning en daarnaast ook praktische hulp. Het verbetert de kwaliteit van je leven in de netwerken waarin je verkeert. Je vergroot je kansen en versterkt je levenskracht. Je staat niet alleen maar deelt in de netwerken van de stichting. Zo bouwen we samen een nieuw sociaal netwerk, waarin je je draagvlak vergroot en je stevig staat.
Intercultureel taalcafé: we gaan hierbij ook samen eten en spelletjes doen. Het zijn geen schoolse lessen maar in de geest van de stichting hebben we aandacht voor zingeving. Zo oefenen en verbeteren we op een ontspannen, creatieve en zinvolle manier de taal.
Taalmaatjesproject; door zingevingsgesprekken met een buddy leer je de taal. We zoeken een taalmaatje dat bij jou en jouw talenten past. Daardoor ontwikkel je ook je beroep/studie, je vakjargon en oriënteer je je op je kansen op de arbeids/onderwijsmarkt. Een echte win-winsituatie, want we delen dezelfde kennis- en leefwereld!
Bezinningen
Komt binnenkort